Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як переселенцям оформити субсидію?

11.11.2016

Переселенці, які проживають в орендованому будинку або квартирі, мають право на субсидію. Вона призначається за договором оренди житла. Про те, як переселенцям оформити субсидію, розповідають юристи БФ «Горение».

Документи, необхідні для оформлення субсидії:

  1. Заява встановленого зразка
  2. Декларація про доходи кожного члена проживає сім’ї
  3. Договір оренди житлового приміщення (за наявності)

Важливо! Працівникам управлінь соціального захисту населення забороняється вимагати інші документи (згідно з нормами постанови КМУ «Про спрощення порядку призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива»).

Куди звертатися із заявою про призначення субсидії?

Переселенцю треба подати необхідні документи до управління праці та соціального захисту населення. У селах і селищах документи приймають особи, уповноважені виконавчими органами сільських і селищних рад.

На який термін призначається субсидія?

Субсидія призначається строком на один рік. З початком опалювального сезону, субсидія оновлюється автоматично. Оскільки найбільша кількість звернень про призначення субсидій припадає на осінній період, документи краще подавати влітку.

Що нового?

21.09.2016 року були внесені зміни до порядку призначення субсидій для оплати житлово-комунальних послуг.

Так, дохід осіб, які досягли 18-річного віку, й учнів на денній формі навчання в загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах, визначається в розмірі одного прожиткового мінімуму, у разі, якщо дохід нижчий за прожитковий мінімум. Раніше враховувалося 2 прожиткові мінімуми.

Для осіб, які досягли 18-річного віку, але не мають офіційних доходів, у розрахунок береться дохід, рівний 2 прожитковим мінімумам, (раніше був один). Але якщо сім’я опинилася у важкій життєвій ситуації, дохід береться з розрахунком один прожитковий мінімум.

Також, згідно зі змінами, до сукупного доходу не враховують:

  • вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок
  • вартість протезно-ортопедичних виробів
  • вартість засобів реабілітації
  • суми, що виплачуються для відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю при виконанні трудових обов’язків

ДЖЕРЕЛО