Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як переселенці можуть отримати безоплатні ліки за державною програмою?

30.09.2017

У квітні 2017 року в Україні запрацювала програма «Доступні ліки», за якою громадяни можуть отримувати низку препаратів безоплатно або з невеликою доплатою. Програма поширюється на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету II типу і бронхіальної астми.

Міністерство охорони здоров’я опублікувало реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, згідно з урядовою програмою «Доступні ліки». У реєстрі вказані розмір відшкодування й суми доплати (за наявності) для кожного торгового найменування лікарського засобу, який бере участь у програмі.

Внутрішньо переміщені особи можуть користуватися цією програмою на таких самих умовах, як і інші громадяни України.

Як працює програма?

Програмою передбачено повне або часткове відшкодування вартості ліків, зазначених у Реєстрі лікарських засобів.

На кожен препарат має бути принаймні один рецепт, який виписується не за комерційною назвою, а на основі назви активної речовини ліки (прим. – друга колонка в Реєстрі).

Перелік ліків, що надаються пацієнтам безоплатно.

 

 

Програмою можуть скористатися:

Люди, які страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму й перебувають на амбулаторному лікуванні

Для отримання препаратів за програмою необхідно:

1.Звернутися до лікаря

2.Отримати належним чином виписаний рецепт із зазначенням активної речовини. Термін дії рецепта становить 30 календарних днів із моменту його виписування. Дивіться приклад правильно заповненого рецепта тут;

3.Прийти в аптеку, що бере участь у програмі. Перелік аптек постійно оновлюється на сайті Міністерства охорони здоров’я Україна;

4.Отримати обрані ліки безоплатно або з частковою доплатою.

В аптеці пацієнт може вибрати – отримати дешевий препарат безоплатно, або іншу торгову марку, доплативши певну суму.

У разі, якщо в аптеці немає необхідних ліків, можна почекати, поки ліки надійдуть в аптеку, звернутися в іншу аптеку або отримати іншу торгову марку й доплатити різницю.

Докладніше ознайомитися з програмою можна на сайті Міністерства охорони здоров’я України або зателефонувавши на урядову «гарячу лінію» 15–45.

Ознайомитися з картою аптек-партнерів програми «Доступні ліки» по всій Україні можна тут.

Порядок реалізації зазначеної програми визначено Постановою Кабінету Міністрів України «Про забезпечення доступності лікарських засобів» від 17 березня 2017 № 152.

ДЖЕРЕЛО