Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Все про електронні пенсійні посвідчення для переселенців

18.11.2016

Юристи ВБФ «Горение» підготували докладне роз’яснення щодо електронних пенсійних посвідчень: як отримати, який тариф, які можливості є й можна користуватися онлайн-банкінгом?

Який банк: Ощадбанк.

Який тариф: спеціально для переселенців розроблений тарифний пакет «Моя країна». Обслуговування електронних пенсійних посвідчень здійснюватиметься за цим тарифним пакетом. На платіжних картках Ощадбанку тарифу «Моя країна» вносять графічну й електронну інформацію про її власника. Тому вона одночасно буде й пенсійним посвідченням.

Як оформити: Для замовлення електронного пенсійного посвідчення треба звернутися в територіальний орган Пенсійного Фонду України за місцем фактичного проживання, і написати заяву на виготовлення електронного пенсійного посвідчення. У заяві треба вказати відділення банку, де клієнт бажає отримати пенсійне посвідчення. А також надати ПФУ паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера та інші документи, необхідні для формування пенсійної справи. Через 30 робочих днів потрібно звернутися у відділення банку, вказане в заяві.

УВАГА! Порядком емісії електронних пенсійних посвідчень, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 08.04.2016 № 7–1 і зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.04.2016 за номером 633/2876, передбачено, що електронне пенсійне посвідчення видається пенсіонеру особисто в зазначеному в заяві відділенні банку. У разі якщо пенсіонер недієздатний або має обмежену цивільну дієздатність, електронне пенсійне посвідчення може отримати опікун, піклувальник (законний представник), представник установи, що здійснює опіку й піклування. Він має пред’явити документи, що ідентифікують одержувача пенсій і, власне, особу, яка представляє його інтереси. Цим порядком не передбачено отримання електронного пенсійного посвідчення іншими особами на підставі довіреності.

Які можливості: електронне пенсійне посвідчення містить електронний цифровий підпис, який дозволяє отримувати документи на веб-порталах органів влади й навіть із дому переглядати інформацію про розмір пенсії, дані про страховий стаж, заробіток, сплачені внески тощо. А також надає можливість написати звернення або подати заяву на призначення або перерахунок пенсії через інтернет на офіційному сайті Пенсійного фонду.

Термін дії пенсійних карток: продовжено до трьох років. Однак є обов’язкова вимога – проходити фізичну ідентифікацію в установах Ощадбанку. Протягом першого року дії електронного пенсійного посвідчення – що 6 місяців, далі – раз на рік. Якщо пенсіонер не пройшов обов’язкову фізичну ідентифікацію вчасно, банк блокує видаткові операції за електронним пенсійним посвідченням щодо платіжної картки.

Вже є пенсійна картка Ощадбанку? Її можна обміняти на електронне пенсійне посвідчення до закінчення терміну дії цієї картки. Зверніть увагу, що для такого обміну потрібно звернутися у ПФУ не менш ніж за 30 днів до закінчення терміну дії пенсійної платіжної картки. Якщо її термін вже закінчився, а електронне пенсійне посвідчення пенсіонер ще не отримав, то протягом терміну його виготовлення, він може отримувати пенсію через касу банку без використання картки.

WEB-банкінг: у мережі інтернет з’явилися новини про те, що власники електронного пенсійного посвідчення не зможуть користуватися онлайн-можливостями Ощадбанку. Але на сторінці Банку чітко зазначено, що тариф «Моя країна» передбачає користування інтернет-системою «Ощад 24/7». Ось що, за даними банку, користувачі тарифу «Моя країна» зможуть робити зі своїх комп’ютерів:

  • перераховувати кошти на рахунки фізичних і юридичних осіб за номером рахунку;
  • перераховувати кошти на користь операторів мобільного та інших видів зв’язку;
  • перераховувати кошти за послуги інтернет-провайдерів і кабельного телебачення за вказаними реквізитами з обов’язковим введенням персональних даних (№ договору, ін. коду тощо);
  • поповнювати електронні гаманці;
  • перераховувати кошти за довільними реквізитами тощо.

ДЖЕРЕЛО