Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Ситуація з кредитами на «Доступне житло»: інформація для переселенців

23.05.2018

Охочі взяти участь у програмі «Доступне житло» , яким бракує коштів на 50% оплату вартості такої нерухомості, можуть звернутися в банки за кредитуванням за їхніми ринковими умовами, а пільгове кредитування під 7% річних, передбачене в законі № 1954-VIII (№ 4550), поки не працює. Про це розповів голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний.

«Це не ті пільгові кредити, які вказані в законі. Ці кредити банки будуть видавати на своїх внутрішніх правилах банку, і процентна ставка за такими кредитами буде залежати від ставки НБУ, яка діє на мить видавання такого кредиту», – говорить він.

«Що стосується іпотеки під 7% річних, яка залишається в законі № 1954, вона є, але проблема в тому, що порядку видавання таких кредитів і більш того – асигнувань на кредитування – у нас сьогодні немає. Торік ми пропонували уряду затвердити такий порядок. На жаль, позиція Міністерства фінансів була категоричною», – продовжив Комнатний.

За його словами, в державному бюджеті України не було передбачено коштів на цей порядок, тому він не був прийнятий. «Сьогодні ми повторно звернулися до Мінрегіону про те, щоб вони заново ініціювали розроблення і прийняття такого порядку, тому що все-таки законом він передбачений, і є багато громадян, які не мають можливості оплатити половину вартості або 70% від вартості житла. І цей механізм, ми вважаємо, має працювати», – сказав він.

Як відомо, черга охочих брати участь в програмі «Доступне житло» продовжує рости. Сьогодні понад 5,5 тис. сімей зареєструвалися для участі в цій програмі.

Раніше в Держбюджеті-2018 на програму «Доступне житло» виділено 100 млн грн. За підрахунками експертів Всеукраїнської асоціації переселенців, це може забезпечити житлом приблизно 350 сімей.

ДЖЕРЕЛО