Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Світ великий, але війна більша. БЛОГ Наталі Ємченко, директора зі зв’язків із громадськістю та комунікацій СКМ

26.09.2017

Колись дуже давно англійський філософ-матеріаліст Гоббс написав «Левіафан». У ньому він вперше ввів визначення війни «всіх проти всіх» як природного стану людини, не обмеженої матеріально жодними правилами.

Для того, щоб вийти з цього стану, люди почали їх придумувати. Зокрема – Закони. У тому числі – суспільний договір, який лежить в основі будь-якої держави. Але навіть закони не гарантують мир. Основні причини воєн, вважав Гоббс, закладені в самій людині. «Ми знаходимо в природі людини три основні причини війни: по-перше, суперництво; по-друге, недовіра; по-третє, жага слави». Здається, за останні 400 років, що минули після Гоббса, у природі людини мало що змінилося. Люди і далі воюють. І далі воюють держави. З’являються нові різновиди воєн. Зараз у світі залишається понад 40 відкритих воєнних конфліктів. Конфлікт на сході України – один із них. У 2017 році він увійшов до топ-10 найбільших активних конфліктів. Поряд із Сирією, Іраком і Єменом.

Дві з половиною тисячі жертв серед мирного населення за 3 роки війни на Донбасі. Понад 1,5 млн переселенців. Ми у Фонді Ріната Ахметова не з чуток знаємо, як виживають люди, у яких відібрали мир. Наша та інші благодійні місії допомагають людям справлятися з труднощами. Не впадати у відчай. Виживати.

Щорічно Інститут економіки і світу в Сіднеї складає Глобальний індекс миролюбності. У Global Peace Index 2017 Україна – на 154-му місці зі 163-х. Тобто 10-а з кінця. У першій трійці найбільш мирних країн – Ісландія, Нова Зеландія та Португалія.

Україна – у топ-10 найбільш немирних країн. Через велику кількість зброї в населення. Через відкритий збройний конфлікт. І через низький рівень громадської безпеки.

Декому здається, що локальні воєнні конфлікти не стосуються інших країн. Але це не так. Світ глобальний і відлуння війни стрімко долітає до найвіддаленіших його куточків. Долітає у вигляді дедалі більших військових витрат, напливу переселенців, актів терору навіть у найбільш мирних і захищених точках планети.

Щорічно насильство й захист від нього обходяться світу в більш ніж 13 трильйонів доларів США. Це космічні гроші, які йдуть не на творення, а на руйнування. Просто подивіться на цифри.

The Economic Cost of Violence

21 вересня на планеті святкували Міжнародний день миру, створений з ініціативи ООН. цьогоріч він пройшов із закликом: «Разом на благо світу: повага, безпеку й гідність для всіх». ООН приділяє особливу увагу важкому становищу біженців і мігрантів у всьому світі.

Про це йдеться й у головному порядку денному ООН до 2030 року. За решту 13 років потрібно встигнути реалізувати, загалом, 17 глобальних цілей для сталого розвитку. Прийняті 193 країнами й актуальні в кожному куточку світу. Як ніколи – і в Україні. Тому, що триває війна. Тому, що мільйони людей змушені жити, не маючи базових гарантій безпеки, харчів та трудової зайнятості.

Якщо коротко, 17 глобальних цілей мають такий вигляд:

1. Повсюдна ліквідація бідності у всіх її формах.

2. Ліквідація голоду, забезпечення продовольчої безпеки, поліпшення якості харчування та сприяння сталому розвитку сільського господарства.

3. Забезпечення здорового способу життя та сприяння добробуту людей. Для всіх, у будь-якому віці.

4. Забезпечення всеохопної, справедливої і якісної освіти. Заохочення можливості навчатися протягом усього життя, у будь-якому віці.

5. Забезпечення гендерної рівності та розширення прав і можливостей усіх жінок у світі.

6. Забезпечення наявності й раціонального використання водних ресурсів.

7. Забезпечення загального доступу до недорогих, надійних, сучасних джерел енергії для всіх.

8. Сприяння всеохопному і стійкому економічному зростанню, повній і продуктивній зайнятості та гідній роботі для всіх.

9. Створення сучасної інфраструктури, сприяння всеосяжній і стійкій індустріалізації та інноваціям.

10. Скорочення нерівності усередині країн і між ними.

11. Забезпечення екологічної безпеки в усьому світі.

12. Забезпечення переходу до раціональних моделей споживання і виробництва.

13. Вжиття термінових заходів для боротьби зі зміною клімату і її наслідками.

14. Збереження та раціональне використання океанів, морів і водних ресурсів.

15. Захист і відновлення екосистем суші, їх раціональне використання.

16. Сприяння побудові миролюбного і відкритого суспільства, забезпечення доступу до справедливого правосуддя для всіх.

17. Зміцнення Глобального партнерства.

Світові потрібен мир. Україні потрібен мир. Щоб упевнитися в цьому, достатньо поговорити про війну й мир із дітьми, через чиє життя війна пройшла катком. А якщо немає часу або сил говорити – діти залишили всім нам послання. Створили яскравий і теплий мурал у Києві, на Позняках. Яскраві барви, відбитки дитячих долоньок і заповітне бажання величезними літерами. Приїжджайте туди. І дійте. Для них і заради них. Я вірю в майбутнє наших дітей без війни. Вірю, що до снаги змінювати все на краще, якщо діяти й не допустити розлюднення. І нехай буде мир!

ДЖЕРЕЛО