Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Що робити пенсіонерам-переселенцям, які не пройшли ідентифікацію Ощадбанку?

17.01.2017

Що робити пенсіонерам-переселенцям, якщо вони не змогли пройти ідентифікацію Ощадбанку? Про це в ефірі «Громадського радіо» розповіла юрист «Крим SOS» Ольга Куришко.

Ольга Куришко нагадала, що питання фізичної ідентифікації переселенців в Ощадбанку було розписано ще в червні 2016 року. Переселенців, які отримують пенсії, зобов’язали отримати електронне пенсійне посвідчення, яке одночасно є і платіжною карткою. Також переселенці зобов’язані проходити ідентифікацію у відділеннях Ощадбанку, перші два рази що 6 місяців, потім – що 12.

«Випуск цих платіжних карток мав початися з 1 серпня 2016 року, власне, подання документів так і почалося, а зараз іде процес виготовлення цих посвідчень. Проте 28 грудня 2016 року було внесено додаткові зміни, що стосуються тих пенсіонерів, які не отримали ці електронні пенсійні посвідчення. Для таких осіб введено фізичну ідентифікацію кожні 3 місяці. Але вони могли не отримати це посвідчення не зі своєї вини, можливо, воно ще готується», – додала Куришко.

За словами юриста, тепер пенсіонер-переселенець має з’явитися особисто у відділення Ощадбанку, пред’явити паспорт, довідку переселенця, свою картку, видану у відділенні банку, і здійснити будь-яку операцію зі своїм рахунком, наприклад, зняти готівку. І це буде вважатися ідентифікацією цієї особи.

«У разі якщо особа не проходить ідентифікацію, державний банк негайно передає цю інформацію в органи соціального захисту й зупиняє видаткові операції», – підкреслила Куришко.

Експерт також додала, що дані людини, яка не пройшла ідентифікацію, передають до органу соціального захисту, який видавав їй довідку переселенця. Далі можливі два варіанти розвитку подій:

1.або Ощадбанк зупиняє видаткові операції за рахунком, тобто людина не зможе скористатися коштами, які заходять на рахунок;

2.або орган соціального захисту починає перевірку місцезнаходження переселенця.

У тому разі, якщо пенсіонер перебуває вдома, але просто не зміг прийти в Ощадбанк, банк за рішенням комісії про відновлення виплат має відновити дію рахунку.

Ольга Куришко також нагадала, що людина, яка переїжджає, зобов’язана повідомити органу соціального захисту про зміну адреси.

«Також ми радимо людям особисто звертатися до відділення банку з інформацією про те, що вони переїхали, тому що відбувається фізична передання документів», – підкреслила юрист.

ДЖЕРЕЛО