Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Що робити для відновлення соцвиплат переселенцям?

08.06.2016

У зв’язку з великою кількістю звернень від переселенців-одержувачів соціальної допомоги, виплати яким були припинені через відсутність на їхніх довідках переселенців позначки Державної міграційної служби про реєстрацію місця проживання переселенця, юристи Благодійного фонду«Схід-SOS» розробили алгоритм дій для відновлення виплат.

Цей алгоритм можна використовувати для відновлення різних видів соціальної допомоги, зокрема:

  • допомоги на дітей одиноким матерям;
  • допомоги у разі народження дитини;
  • державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;
  • щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з непідконтрольної території України й районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Крок 1. Звернутися до Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) того міста (району), який вам робив виплати соціальної допомоги до їх припинення, з письмовим інформаційним запитом про причини припинення виплат. Зразок можна завантажити тут.

Інформаційний запит можна подати:

1.Особисто безпосередньо в УПСЗН. При цьому рекомендується мати із собою копію запиту (ваш примірник), на якому попросити співробітника УПСЗН вказати реєстраційний номер вхідного листа й дату його прийняття.

2.Направити запит поштою рекомендованим листом із повідомленням. При цьому копію відправленого запиту разом із фіскальним чеком, який підтверджує відправлення листа, необхідно зберегти.

Термін відповіді на інформаційний запит – п’ять робочих днів.

Ви можете відстежити поштове відправлення за номером, вказаним у чеку, за посиланням.

Крок 2. Отримати відповідь і звернутися до місцевого суду з позовною заявою про визнання дій УПСЗН протиправними.

Зразки позовних заяв:

До якого суду звертатися? Згідно зі ст. 18 Кодексу адміністративного судочинства України, всі адміністративні позови щодо суперечок фізичних осіб із державними органами щодо нарахування, призначення, перерахунку, одержання соціальних виплат, підлягають розгляду місцевими судами за місцем розташування УПСЗН, чиї дії ви плануєте оскаржити в суді.

Список таких судів доступний за посиланням.

Як подати позовну заяву?

1.Оплатити судовий збір. Станом на 01 травня 2016 року, розмір судового збору за цією категорією справ становить 551 грн 20 коп. Однак, у разі важкого матеріального становища позивача, суд може своєю ухвалою звільнити позивача від сплати судового збору. Для цього необхідно подати разом із позовом відповідну заяву. Зразок можна скачати за посиланням. До заяви необхідно додати документи, що свідчать про важке матеріальне становище позивача.

2.Підготувати два комплекти документів: один – для суду, другий – для відповідача. Водночас у комплекті документів для суду має бути оригінал квитанції про сплату судового збору.

Подати позов з усіма додатками для суду і для відповідача. Позов можна надіслати поштою (рекомендованим листом із повідомленням і описом вкладення) або особисто здати в канцелярію суду.

ДЖЕРЕЛО