Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Рани війни загояться, але залишаться шрами»: психологи Фонду Ріната Ахметова допомагають дітям, яких повернули додому після вивезення до рф

03.02.2024

Незаконне вивезення українських дітей до росії — тяжкий, міжнародно засуджений злочин ворога. Повернення кожної дитини додому — це колосальна робота, за якою починається довгий шлях до відновлення, адже діти повертаються із важкими психоемоційними травмами. Психологічну допомогу та фізичну реабілітацію цих дітей першим забезпечив Фонд Ріната Ахметова.

Під час зимової зміни «Блогер Кемп» на Закарпатті дітям допомагають підсилена команда психологів Фонду та лікар-остеопат, який працює із тілесними проявами психологічної травми.

«Вони не могли говорити, не посміхалися, майже не рухалися... Ми створюємо середовище, де діти відчувають себе безпечно, можуть розкриватися і відновлюватися. І ми відчуваємо помітні зміни. Важливо, щоб ці процеси підтримали на місцях: медзаклади, адміністрації, школи. Найважливіше — сім’ї. Рани, які діти отримали, скоріше за все загояться, але залишаться шрами», — пояснює Людмила Ібрагімова, психологиня Фонду.

Психологиня Ольга Пучина опікується на зимовій зміні найстаршою групою дітей, які повернулися з чужини.

«Дуже важкі підлітки. Їх підлітковий вік наклався на повномасштабне вторгнення: травма на травму. Ми працюємо в режимі прийняття: приймаємо, що це важкий вік, період, приймаємо їх травми. Ці діти будуть ще довго у стані реабілітації. І наша задача їх розговорити, надати їм психологічну допомогу, психотерапевтичну підтримку. Вони дуже патріотичні, налаштовані на безумовну перемогу України», — ділиться Ольга.

Лікар-остеопат Іван Кудряшов виявляє та коригує психосоматичні прояви травми війни, яку отримали учасники зміни.

«Пережите дітьми відображається на тілі, закріплюється і створює розлади, які треба лікувати, щоб діти себе краще почували, щоб покращити їхнє життя. Остеопат доповнює роботу психолога, і все це дає кращий результат, ніж окремо. Дякую, що Фонд запросив мене працювати з цими дітьми, це вірне та добре рішення», – каже Іван.

Результати комплексної допомоги остеопата та психолога відмічає і Ольга Пучина.

«Після роботи з лікарем діти відзначають значне полегшення. Вони починають спати, нормалізується емоційний стан. І нам з ними значно легше працювати. Діти кажуть, що дуже добре почуваються, а ми відмічаємо більшу зацікавленість в роботі з психологами», — каже Ольга.

У рамках проєкту «Рінат Ахметов — Дітям. Мирний відпочинок дітям України» оздоровилися, відпочили та отримали кваліфіковану психологічну допомогу у таборі «Блогер Кемп» майже 4,9 тисячі дітей з усієї України, які постраждали від війни.