Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Порядок отримання перепусток для перетину лінії в зону АТО громадянами та вантажами. Роз’яснення штабу АТО

13.01.2015

1. Для чого вводяться обмеження

Відповідно до протоколу наради 23 грудня 2014 року за участю Президента України, у зоні проведення АТО на території Донецької та Луганської областей введено посилені заходи ізоляції кризового району з метою:

стабілізації й утримання лінії зіткнення сторін у кризовому районі;

запобігання, виявлення та недопущення проникнення диверсійно-розвідувальних терористичних груп, незаконних збройних формувань і радикально налаштованих громадян, постачання зброї, боєприпасів, вибухових речовин і недопущення поширення меж зони конфлікту у глибину території держави;

припинення неконтрольованого переміщення цивільного населення й вантажів із території, підконтрольній незаконним збройним формуванням.

2. Визначено транспортні коридори

Переміщення громадян та вантажів у Донецькій області здійснюється у визначених дорожніх напрямках, а саме:

Для переміщення громадян:

— Горлівка — Артемівськ,

— Донецьк — Маріуполь,

— Новоазовськ — Красноармійськ — Талаківка — Маріуполь;

Для переміщення вантажів:

— Фащівка — Дебальцеве — Артемівськ,

— Донецьк — Курахове.

На інших дорожніх напрямках рух громадян і вантажів перекрито й заборонено.

Крім того, у разі порушення режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань на відстані 30 км від транспортних коридорів або безпосереднього обстрілу транспортного коридору, блокпостів, контрольних пунктів напрямок руху перекривається.

3. Що потрібно для перевезення вантажів через лінію зіткнення

Будуть пропускатися тільки гуманітарні вантажі та вантажі юридичних осіб, зареєстрованих на території, підконтрольній силам АТО, і решті території України за наявності відповідних документів на вантаж, а саме:

— платіжного доручення на сплату податку на додану вартість (ПДВ) із відміткою банку, зареєстрованого на території України, за податковою накладною (№ ___, дата, за договором _____, дата за конкретну партію постачання);

— товарно-транспортної накладної;

— видаткової накладної;

— засвідченої копії свідоцтва платника податків, зареєстрованого у фіскальних органах України, або витягу з реєстру платника податків ПДВ;

— засвідченої копії сертифіката відповідності;

— засвідченої копії договору купівлі-продажу.

Увага! Під час перевезення вугілля додатково довідку виробника на видобуте вугілля.

4. Що потрібно для перетину лінії зіткнення фізичними особами

Фізичних осіб пропускатимуть відповідно до введеного пропускного режиму за наявності перепустки та відповідних документів, а саме:

— громадян України — за умови пред’явлення будь-якого документа, визначеного законами України «Про громадянство України» або «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України»;

— осіб, які не досягли 16-річного віку — з дотриманням вимог Правил перетинання державного кордону громадянами України (постанова КМУ від 27.01.1995 № 57) і за перепусткою;

— іноземців та осіб без громадянства — за паспортними документами та перепустками.

5. Що потрібно для отримання перепустки:

1. Заяву, у якій необхідно вказати прізвище, ім’я, по батькові, паспортні дані, місце реєстрації, причини перетину лінії зіткнення, маршрут прямування, ідентифікаційний код.

2. Ксерокопії документів, що підтверджують дані, наведені в заяві.

3. Ксерокопії документів, що підтверджують ступінь споріднення (для осіб, які планують відвідувати родичів у/поза зоною АТО).

6. Що буде з фізичними особами та вантажами, які будуть затримуватися

Вантажі та особи, які не підлягають пропуску, будуть направляти у фільтраційні зони, створені поблизу місць розташування координаційних груп. Там оперативними групами на чолі з представниками Державної фіскальної служби України з ним будуть приймати рішення про подальший детальний огляд і вивчення документів.

За відсутності всього комплекту необхідних документів або в разі виявлення забороненого вантажу, представники оперативних груп складатимуть відповідний акт про вилучення (конфіскацію) затриманого вантажу.

7. Структури, відповідальні за організацію пропуску через лінію зіткнення

Для організації системного пропуску через лінію розмежування створені:

— Координаційний центр у штабі АТО;

— Координаційні групи у штабах секторів «Б», «С», «М».

До складу зазначених центрів і груп входять представники Служби безпеки України, Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної фіскальної служби України.

8. Порядок отримання перепусток

Для отримання перепустки особа, яка виявила бажання перетнути лінію розмежування сторін, направляє до відповідної координаційної групи визначені в пункті 5 цих роз’яснень документи:

— у разі отримання перепустки на виїзд із території, контрольованої українською владою — шляхом поштового відправлення на адресу координаційної групи, або шляхом передавання відповідних документів через блокпост на відповідному напрямку руху;

— у разі отримання перепустки на в’їзд на територію, контрольовану українською владою — шляхом передання відповідних документів через контрольний пункт в’їзду-виїзду в секторі, через який передбачається проходження.

Документи (пакети з документами), які надходять до координаційних груп, реєструються в журналі.

Після отримання та реєстрації заяви, документи передають для перевірки та прийняття рішення відповідним співробітникам за функціональними напрямами (МВСУ, НГУ, ДПСУ, ДФСУ, СБУ).

Прийняття рішення про видавання перепусток оформляється протоколом, який підписують члени координаційної групи, координаційного центру, перепустка виготовляють і заповнюють за формою, визначеною Тимчасовим порядком.

9. Розташування та контакти координаційних груп

Координаційні групи у штабах секторів розташовані:

— У секторі «Б» — у приміщенні Великоновосілківського РВ ГУ МВС України в Донецькій області;

— У секторі «С» — у приміщенні Дебальцевського МВ ГУ МВС України в Донецькій області;

— У секторі «М» — у приміщенні Маріупольського МУ ГУ МВС України в Донецькій області.

Контактні телефони посадових осіб координаційного центру і груп:

— Координаційний центр у штабі АТО:

Телефон: 092 318 05 08, 067 334 07 95, електронна адреса: [email protected]

— Координаційна група сектора «Б»:

Телефон: 092 314 12 56, 092 314 05 69, електронна адреса: [email protected]

— Координаційна група сектора «C»:

Телефон: 067 334 24 04, електронна адреса: [email protected]

— Координаційна група сектора «M»:

Телефон: 092 314 02 44, 067 684 58 76, електронна адреса: [email protected]

10. Що ще необхідно знати громадянам

Відповідно до розпорядження начальника штабу — першого заступника керівника АТО на території Донецької та Луганської областей від 09.01.2015 № 147 ог, керівникам секторів, старшим контрольних пунктів в’їзду-виїзду, блокпостів (опорних пунктів), розташованих на транспортних коридорах, доведено порядок отримання заявок та видавання перепусток.

Крім того, встановлено, що з 11.01.2015 координаційні групи в секторах мають розпочати отримання та розгляд заявок осіб, які бажають перетнути лінію зіткнення, а також переміщення транспортних засобів і вантажів.

Із 21.01.2015 переміщення транспортними коридорами здійснюватиметься тільки за перепустками (у разі позитивного рішення засідань координаційних груп під час розгляду заяв і за наявності перепусток).

ДЖЕРЕЛО: Управління інформаційної політики та з питань преси Донецької обласної держадміністрації