Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДИ ПСИХОЛОГА БАТЬКАМ: що робити, якщо ваші діти часто сваряться?

30.06.2016

На гарячу лінію Штабу Ріната Ахметова надходять дзвінки від батьків із проханням підказати, як нормалізувати стосунки в родині, у якій часто трапляються сварки між дітьми. Які причини такого дитячого поведінки і як правильно поводитися батькам, розповідає Марина Сорокіна, координатор Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

«Всіх батьків засмучує, коли їхні діти сваряться. Здебільшого, виростаючи, брати й сестри припиняють «воєнні дії» і стають найкращими друзями. Але іноді образи, злість, конкуренція залишаються з уже дорослими людьми на все життя. Якщо ваші діти часто сваряться, варто серйозно задуматися про те, яким є ваш внесок у побудову взаємин між дітьми», – вважає Марина Сорокіна.

На думку психолога, ви можете погіршити становище, якщо:

  • Порівнюєте дітей одне з одним. Це призводить до постійного суперництва між дітьми. Фрази типу «подивися, який порядок у твоєї сестри, не те, що в тебе» є неприпустимими.
  • Стаєте на бік когось одного, призначаєте, що хтось має рацію, а хтось винуватий.
  • Апелюєте до віку дитини: «Ти ж старший! Маєш поступитися!».
  • Змушуєте одного з дітей відмовлятися від своїх бажань на користь іншого.
  • Заохочуєте наклепи.
  • Ігноруєте всі конфлікти між дітьми.

«Зазвичай, малюки можуть самі залагодити розбіжності і знайти компроміс. Вам потрібно лише проконтролювати: чи не пригнічує один із малюків іншого. Але можливим є й таке, що сварка зайде надто далеко. Тоді дитячі образи переростають у роздратування, агресію, злість і навіть насильство. Якщо справа дійшла до бійки – вам пора втрутитися», – каже Марина Сорокіна.

Як залагодити сварку?

  1. Насамперед заспокойте дітей, коли ті сваряться. Зберігайте доброзичливе ставлення, що не погрожуйте покараннями.
  2. Дайте можливість обом сторонам розповісти, що сталося. Поки один розповідає, другий має мовчати і слухати. І навпаки. Ви ж за цей період маєте зрозуміти, що насправді сталося. Допомагайте дітям висловлювати свої почуття. Не допускайте, щоб діти ображали одне одного.
  3. Вислухавши обидва варіанти події, запропонуйте дітям знайти рішення, яке допоможе залагодити конфлікт. Обговоріть усі варіанти й разом знайдіть компроміс.
  4. Дайте зрозуміти дітям, що ви любите їх такими, якими вони є. Поясніть, що кожен із них є цілісною особистістю, з набором відмінних від інших людей якостей. Не підтримуйте дитячу конкуренцію! На фразу «Мамо, подивися, який у мене порядок на столі, не те, що в Діми» треба відповісти: «Ти дуже постаралася, дійсно чудовий порядок». І не говорити спересердя: «Так, коли вже Діма стане таким же акуратним, як ти?!»
  5. Навчіть своїх дітей приходити на допомогу одне одному: «Дивись, Діма чимось засмучений. Може, ти можеш йому чимось допомогти?»
  6. Навчіть дітей того, що все ділиться порівну між членами сім’ї.
  7. Навчіть дітей простих навичок саморегуляції. Опануйте техніку дихання, яка допоможе стабілізувати емоційний стан: глибокий плавний вдих через ніс, затамувати подих на кілька секунд і плавний, спокійний видих через рот.

«Всі перераховані вище заходи допоможуть зменшити кількість сварок між вашими дітьми, і додадуть кожному з малюків впевненість у власному положенні в родині. Крім того, пам’ятайте, що саме поведінка батьків є прикладом для наслідування в дітей. Тому намагайтеся уникати конфліктних і напружених ситуацій у будинку», – радить Марина Сорокіна.