Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Нюанси перетину блокпостів на автомобілі

30.05.2018

Правила перетину лінії розмежування транспортними засобами, за допомогою яких переміщаються фізичні особи, врегульовані Тимчасовим порядком здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів уздовж лінії розмежування в межах Донецької та Луганської областей, затвердженим наказом першого заступника керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України від 14.04.2017 № 222-ог (далі – Тимчасовий порядок).

Громадяни України за умови пред'явлення документів, що засвідчують особу, а іноземці та особи без громадянства – паспорта або документа, який його замінює, а також – внесення даних про таку особу в електронний реєстр (тобто наявність перепустки), мають право на вільний і безперешкодний перетин лінії зіткнення через блокпост (БП) і контрольний пункт в'їзду-виїзду (КПВВ).

Перетин лінії зіткнення поза визначеними БП або КПВВ заборонений.

Контроль за переміщенням транспортних засобів

За переміщенням транспортних засобів через лінію зіткнення в певних пунктах пропуску здійснюється контроль уповноваженими працівниками Державної прикордонної служби України, Державної фіскальної служби України та Служби безпеки України.

Категорично забороняється пропуск транспортних засобів без контрольного талона.

Контрольний талон – бланк для внутрішньої перевірки проходження контролю транспортними засобами між лінією зіткнення і КПВВ і в зворотному напрямку.

Контрольні талони видаються на всі транспортні засоби, які переміщуються через лінію зіткнення.

Контрольний талон заповнюється службовими особами Державної прикордонної служби України, Державної фіскальної служби України та Служби безпеки України, які служать на КПВВ або на БП першого рубежу дорожніх коридорів.

Пропуск транспортних засобів здійснюється:

  • на тимчасово неконтрольовану територію за умови наявності спеціальної позначки Державної прикордонної служби України, Державної фіскальної служби та Служби безпеки України, проставленої на КПВВ;
  • з тимчасово неконтрольованої території за умови наявності спеціальної позначки Державної прикордонної служби України, проставленої на БП першого рубежу та спеціальної позначки Державної прикордонної служби України, Державної фіскальної служби та Служби безпеки України, проставлених на КПВВ.

Необхідні документи

Переміщення на/з тимчасово неконтрольованої території транспортних засобів (легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) дозволяється за умови наявності в осіб, які супроводжують транспортний засіб, таких документів:

1. свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (технічного паспорта);

2. документа, що підтверджує право на керування транспортним засобом (посвідчення водія);

3. довіреності на право керування від власника транспортного засобу, засвідченої органом або особою, яка вчиняє нотаріальні дії відповідно до Закону України «Про нотаріат», в разі якщо транспортним засобом керує не його власник.

Важливо: зазначені документи повинні бути видані відповідно до законодавства України. Документи, видані на неконтрольованій території, не визнаються в Україні.

Повноваження службових осіб контрольних органів

На БП першого рубежу чинних дорожніх коридорів прикордонним нарядом здійснюється

1. Під час проходження з тимчасово неконтрольованої території:

  • пропускання транспортного засобу на територію блокпоста;
  • перевірка документів і огляд транспортного засобу та вантажу (товару);
  • після прийняття позитивного рішення про пропускання осіб, транспортного засобу та вантажу (товару) виписується контрольний талон на транспортний засіб;
  • в контрольному талоні проставляється спеціальна позначка представників Державної прикордонної служби України;
  • транспортний засіб направляється через дорожній коридор на КПВВ.

2. Під час проходження на тимчасово неконтрольовану територію:

  • звіряються дані в контрольному талоні з фактичними даними про прибулих осіб і транспортний засіб;
  • відбирається контрольний талон і відбувається пропускання на тимчасово неконтрольовану територію.

На БП другого рубежу чинних дорожніх коридорів прикордонним нарядом здійснюється

1. Під час проходження на тимчасово неконтрольовану територію:

  • видавання контрольного талона та пропускання транспортного засобу на територію КПВВ;
  • огляд транспортного засобу та вантажу;
  • перевірка документів у осіб, що перебувають у транспортному засобі;
  • внесення даних про осіб і транспортний засіб в електронні реєстри.
  • після прийняття позитивного рішення про пропускання осіб та транспортного засобу представників усіх підрозділів, які здійснюють державний контроль, в контрольному талоні проставляються спеціальні позначки представників Державної податкової служби, Державної фіскальної служби та Служби безпеки України;
  • транспортний засіб направляється через певний дорожній коридор до відповідного блокпосту першого рубежу.

2. Під час проходження з тимчасово неконтрольованої території:

  • звіряються дані в контрольному талоні з фактичними даними про осіб і транспортний засіб;
  • пропускання транспортного засобу на територію КПВВ;
  • перевірка документів у осіб;
  • огляд транспортного засобу та вантажу;
  • відомості про осіб і транспортний засіб вносяться в електронний реєстр;
  • в контрольному талоні проставляються спеціальні позначки представників Державної податкової служби, Державної фіскальної служби та Служби безпеки України;
  • відбирається контрольний талон, транспортний засіб направляється для переміщення на контрольовану територію.

Обов'язки осіб, які супроводжують транспортні засоби

  • Особи, які проїжджають через БП першого та БП другого рубежів (КПВВ), на вимогу уповноважених посадових осіб Державної прикордонної служби України та інших контролювальних органів і служб, зобов'язані пред'явити відповідні документи та надати для огляду транспортні засоби, вантажі (товари) й інше майно.
  • Всі особи, які в'їжджають у зону проведення АТО та виїжджають з неї, зобов'язані виконувати законні вимоги уповноважених посадових осіб Державної прикордонної служби України та інших контрольних органів і служб на БП, КПВВ.

Права осіб, які супроводжують транспортні засоби

  • Бути присутніми під час огляду транспортних засобів, вантажів (товарів) і багажу, які їм належать, а також відбирання зразків проб речовин і матеріалів, що належать їм для експрес-аналізу відповідними компетентними органами.
  • Отримувати від уповноважених посадових осіб Державної прикордонної служби України та інших контролювальних органів і служб усні роз'яснення в разі тимчасової відмови їм у в'їзді в зону проведення АТО і виїзді з неї.

Правила поведінки на БП (КПВВ)

  • Посадка осіб в транспортні засоби, а також завантаження (вивантаження) вантажу та багажу проводиться тільки з дозволу уповноважених посадових осіб підрозділу Державної прикордонної служби України, Державної фіскальної служби, якщо це не заборонено іншими контрольними органами та службами.
  • Виїзд транспортного засобу з БП, КПВВ здійснюється тільки з дозволу уповноважених посадових осіб Державної прикордонної служби України.
  • Транспортні засоби повинні рухатися тільки певними дорожніми коридорами.

Останні зміни законодавства

18 січня 2018 року Верховною Радою України ухвалено Закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях». Зараз очікується підписання закону Президентом України, після чого текст документа буде офіційно опублікований і набере чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування.

Згідно з новим законом:

- тимчасово неконтрольована територія визнається тимчасово окупованою територією – частиною території України, в межах якої збройні формування Російської Федерації й окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють загальний ефективний контроль;

- поняття «антитерористична операція» замінюється на «заходи із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях»;

- визначено, що порядок в'їзду осіб і переміщення товарів на тимчасово окуповані території в Донецькій і Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій визначається Кабінетом Міністрів України. У зв'язку з чим найближчим часом можна очікувати скасування чинних сьогодні та прийняття нових правил перетину лінії зіткнення;

- встановлено, що командувач об'єднаними силами з урахуванням ситуації безпеки має право обмежувати в'їзд осіб на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей і виїзд осіб з таких територій.