Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Чи потрібен дитині-переселенці дозвіл для виїзду за кордон?

13.08.2018

Відповідно до Цивільного кодексу України фізична особа, яка досягла 16 років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків і в їхньому супроводі або в супроводі осіб, уповноважених батьками, крім випадків, передбачених законом.

Виїзд дітей-переселенців за кордон здійснюється в загальному порядку відповідно до чинного законодавства України.

Порядок виїзду за кордон України дітей віком до 16 років врегульовано «Правилами перетинання державного кордону громадянами України», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57.

Згода батьків на виїзд дитини

Відповідно до зазначених Правил виїзд з України дітей віком до 16 років може здійснюватися:

  1. У супроводі обох батьків;
  2. Або в супроводі одного з батьків за умови наявності нотаріально завіреної згоди другого з батьків;
  3. Або в супроводі осіб, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку за умови наявності нотаріально завіреної згоди обох батьків.

Нотаріальне оформлення згоди

Дозвіл на виїзд дитини за кордон (деякі називають його дорученням на дитину) оформляється у вигляді заяви, яку підписують батьки дитини або один із них.

Зазвичай дозвіл від обох батьків оформляється однією заявою, але може бути складено і дві заяви від кожного з батьків окремо (якщо батьки дитини проживають у різних містах або не можуть із яких-небудь причин одночасно звернутися до нотаріуса для складання заяви).

Для оформлення нотаріального дозволу на виїзд дитини за кордон необхідні такі документи: паспорти батьків дитини (одного з батьків, який дає дозвіл), свідоцтво про народження дитини.

У тексті доручення обов’язково має бути вказано державу прямування та відповідний часовий проміжок перебування в ньому дитини, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка супроводжує дитину, її місце проживання й бажано паспортні дані.

Виїзд дитини без згоди другого з батьків

Без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків дитина може виїхати в таких випадках:

  • якщо другий із батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини;
  • якщо в паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон дитина, яка не досягла 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;
  • у разі пред’явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:
  • свідоцтва про смерть другого з батьків;
  • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
  • рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
  • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
  • рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;
  • довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька зі слів матері (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

6 лютого 2018 року набули чинності зміни сімейного законодавства України, відповідно до яких той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

З урахуванням викладеного батькові, який проживає з дитиною й не отримує аліментів від другого з батьків, рекомендується звернутися до суду для отримання судового наказу про стягнення аліментів та подальшого відкриття виконавчого провадження. Це дасть змогу вирішити таку поширену проблему, коли другий із батьків недоступний, зокрема й через перебування на неконтрольованій території, й тому неможливо отримати його згоду на тимчасовий виїзд дитини з країни.

Які документи потрібні для поїздки за кордон із дитиною?

Відповідно до зазначених Правил, дитина до 16 років може перетинати кордон України на підставі таких документів:

  1. Проїзний документ дитини;
  2. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт).

Проїзний документ дитини

З квітня 2015 року Міграційна служба України припинила оформляти дитячі проїзні документи. Згідно з європейською практикою, всім дітям із моменту народження оформляють паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

При цьому раніше видані дитячі проїзні документи залишилися чинними, і до кінця терміну їх дії діти можуть перетинати кордон України на їх підставі (але не пізніше ніж до 1 квітня 2018 року).

Закордонний паспорт для дитини

Дітям від народження до 16 років закордонний паспорт оформляється терміном дії на 4 роки на підставі заяви одного з батьків або інших законних представників.

Документи на оформлення або обмін закордонного паспорта подаються незалежно від реєстрації місця проживання (прописки) за вибором заявника:

  • у будь-який територіальний орган або підрозділ Державної міграційної служби України (адреси територіальних підрозділів та всю необхідну інформацію можна подивитися на сайті Державної міграційної служби України – https://dmsu.gov.ua/);
  • Будь-якого центру надання адміністративних послуг (державні установи з надання різних адміністративних послуг за принципом «єдиного вікна», які створюються при місцевих радах) за наявності в конкретному центрі обладнання для оформлення біометричних паспортів.
  • у будь-який територіальний підрозділ державного підприємства «Документ», яке належить до сфери управління Державної міграційної служби України (адреси територіальних підрозділів та всю необхідну інформацію можна подивитися на сайті підприємства https://pasport.org.ua/).