Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ПСИХОЛОГА БАТЬКАМ: синдром спорожнілого гнізда

27.06.2017

Віддзвеніли останні дзвінки, ЗНО складено, випускний бал позаду. У багатьох сім’ях України майже дорослі діти зовсім скоро покинуть рідні домівки і вирушать назустріч своєму дорослому життю. Сьогодні з Мариною Сорокіною, координатором Психологічної служби Штабу Ріната Ахметова, ми поговоримо про батьків, про їхні почуття й переживання, про те, як пережити кризовий період, який у психології називають «синдромом спорожнілого гнізда».

Момент, коли дорослі діти покидають батьківський дім, часто супроводжується складними переживаннями батьків. Ви звикли піклуватися про дитину, водночас відчували себе потрібними і важливими, а після від’їзду у вас утворилася особлива порожнеча. У вас стало більше вільного часу, але відчуваєте, що це абсолютно не радує. Ви відчуваєте втрату сенсів. Часом цей кризовий момент супроводжується депресивними станами. Якщо дитина була єдиною точкою дотику батьків, або життя батьків крутилося лише навколо дитини, а як бути один з одним, про що цікаво говорити, як проводити разом час, батьки давно вже забули… У такому разі сім’я «тріщить по швах» і ризик розлучення зростає.

Як допомогти собі впоратися зі складними переживаннями?

  • Дозвольте собі відчувати! Визнайте, що ви маєте право на ці переживаннями. У вас складний період, безумовно, але ця криза, як і багато інших, має властивість закінчуватися.
  • Ви давно мріяли зайнятися йогою або латинськими танцями, але часу і грошей весь час бракувало. Зараз чудовий період для того, щоб реалізувати залишені «до добрих часів» бажання! Настав час нових можливостей.
  • Не зачиняйтеся в собі. Намагайтеся частіше спілкуватися з приємними вам людьми. Діліться своїми переживаннями. Адже, по-справжньому, будь-яке почуття можна прожити лише в контакті з іншою людиною.
  • Постарайтеся налагодити стосунки в парі. Подумайте, чим би вам було цікаво займатися вдвох. Загальні хобі, прогулянки, подорожі, обговорення прочитаних книг або висаджування нових кущів малини на дачі. Намагайтеся бути відкритими своєму чоловікові чи жінці, діліться своїми почуттями й переживаннями.
  • Якщо будинок здається вам зовсім порожнім, можна завести собаку. Піші прогулянки, як мінімум, три рази на день вам забезпечені.
  • Настав саме час подбати про своє здоров’я! «У здоровому тілі здоровий дух». Якщо ви будете почуватися бадьорим, здоровим – ваш психоемоційний стан обов’язково покращиться. Займіться спортом, запишіться в басейн, організуйте собі здорове харчування, пройдіть курс масажу.
  • Постарайтеся дитину відпустити. Не телефонуйте кілька разів на день, у спробі проконтролювати або роздати корисні поради. Так, дитина виросла й це варто прийняти, водночас ви не перестали бути батьками. Ваші стосунки з дитиною лише трансформуються. Важливо з повагою й довірою ставитися до сина або дочки, зберігаючи дружні теплі стосунки. Ніколи не спекулюйте власним станом, щоби зайвий раз побачити дитину (можуть бути скарги на здоров’я або фрази «я без тебе зовсім не можу»).

Цей період у вашому житті може відкрити для вас нові горизонти! Може стати періодом особистісного зростання, відкриттям нових захопливих  сфер життя, новими цікавими знайомствами. Деякі подружжя характеризують саме цей період «другим медовим місяцем». Поставтеся до цього періоду не як до проблеми, а як до нової можливості. Якщо вам не вдається впоратися зі складними почуттями тривалий час, зверніться по допомогу до психолога. Найбільш вдалим форматом, у цьому разі, може бути терапія пари!