Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ПСИХОЛОГА БАТЬКАМ: що робити, якщо дитина не вміє програвати?

27.03.2017

Ви стикалися з тим, що дитина, програвши в грі, починає сердитися, ображатися, плакати, зупиняє гру або взагалі йде й перестає розмовляти? Якщо так, тоді вам будуть корисні поради Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Досить часто подібна реакція дитини викликає в батьків подив, а часом і заперечення. «Чого ти так розійшовся, це лише гра». Або «Не буду з тобою більше грати, якщо ти не вмієш поводитися».

Для дитини дошкільного віку бурхлива реакція на програш цілком нормальна! У цьому віці їм важливо бути най-най і невдачі вони сприймають вкрай болісно. Це для дорослої людини гра, лише гра, а для малюка ціле життя!

Програвати з гідністю й отримувати справжнє задоволення від власне процесу гри, малюк може навчитися з допомогою батьків.

Поясніть дитині, що жодна людина на Землі не може завжди вигравати! І, програючи, дитина набуває досвід, який згодом допоможе їй стати успішнішою.

Якщо дитина програла, обов’язково скажіть їй, що любите її, пишаєтеся нею, що вона була гідним суперником і грати з нею вам дуже сподобалося. «Мені було дуже складно виграти в тебе», «Щоразу ти граєш усе краще і краще, перемога далася мені нелегко».

Той, хто програв, не є жертвою, тому не варто кидатися втішати малюка. Дайте дитині зрозуміти, що ви розумієте її почуття. «Я бачу, ти засмучена». Не забороняйте дитині проявляти почуття. Якщо вона плаче, не варто говорити фрази типу «плачуть тільки маленькі або слабаки».

Не варто в кожній грі «піддаватися». Діти швидко відчувають фальш, і втрачають віру й у себе, і в батьків. Якщо дитина програла, добре, щоб наступною грою була та, у якій вона зможе здобути перемогу.

Говоріть дитині про те, що той, хто впорався з усіма завданнями і прийшов до фінішу, уже молодець.

Ніколи не порівнюйте дитину з іншими дітьми.

Своїм прикладом покажіть, якою може бути реакція на поразку. Ви можете сказати, що вам сумно й наступного разу ви продумає іншу стратегію, яка, можливо, допоможе вам перемогти.

Якщо дитина регулярно виявляється не дуже успішною, у будь-якому виді діяльності, важливо шукати ті заняття, у яких вона може досягати кращих результатів. Скажімо, якщо в шахи або шашки малюк регулярно програє, можливо, йому підійде спортивна секція або ж заняття просто не відповідає віку.

Батькам дітей, які постраждали під час бойових дій, важливо пам’ятати, що перемога може повернути дитині втрачене почуття контролю, а відповідно, і допомогти їй відчути себе в безпеці. З дітьми добре грати в рольові ігри, використовуючи конструктор, або ляльки, машини або м’які іграшки. Придумайте з дитиною сюжет, у якому головний герой, справляється з усіма перешкодами і виходить із гри переможцем.