Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ПСИХОЛОГА БАТЬКАМ: Регрес у дитини

23.02.2017

Однією з найпоширеніших і чітко виражених реакцій на переживання травматичної події в дитини є так звана регресія. Це захисний механізм, форма психологічного пристосування в ситуації конфлікту або тривоги, коли людина несвідомо вдається до більш ранніх, менш зрілих і менш адекватних зразків поведінки, які здаються їй такими, що гарантують захист і безпеку.

Про те, як проявляється регрес і як батьки можуть допомогти своїм дітям, розповідає Марина Сорокіна, координатор Психологічної служби Штабу Ріната Ахметова.

Як регресія може проявлятися в дітей? Поява в мові «сюсюкання», характерна молодшому віку. Втрата вже сформованих навичок – розучився одягатися сам, зав’язувати шнурки і тощо, ссе пальці, відмовляється самостійно їсти, вимагає, щоб його годували з ложечки. Часто лягає в позу ембріона. З’явився енурез.

Наявність регресії може свідчити про те, що в дитини ПТСР і однозначно вимагає консультації з фахівцем-психологом, який допоможе діагностувати наявність або відсутність ПТСР і допоможе дитині впоратися з проявом симптоматики.

Батьків такий стан речей часто засмучує, а часом і злить. Важливо розуміти, що такі прояви ніяк не пов’язані з примхами дитини! Ця ситуація безумовно вимагає вашої уваги.

Як можуть допомогти батьки дитині?

  • Пам’ятайте, що регресія це реакція дитини на травмувальну подію, це тимчасово. Дитина зараз потребує не тільки допомоги фахівця, але й підтримки, любові, прийняття батьків.
  • У жодному разі не сваріть дитину й не використовуйте принизливі фрази, щоб засоромити. Не порівнюйте малюка з іншими дітьми. Це не допоможе впоратися із ситуацією, а лише посилить процес.
  • Говоріть дитині, що любите її. Забезпечте їй достатній тактильний контакт (обіймайте, гладьте).
  • Відчути себе в безпеці допоможуть дитині різні «халабуди». Допомагайте дитині в їх будівництві. Також чудово, якщо мама запропонує дитині зручно на ній розміститися й накриє себе з малюком ковдрою (дитина відчує себе так само захищеною, як у материнській утробі).
  • Якщо це можливо, заведіть вихованця дитині. Це допоможе їй відчути себе дорослішою. Якщо такої можливості немає, підійде улюблена іграшка дитини. Іграшку можна годувати, купати, укладати спати.
  • Любити, приймати, піклуватися – не означає гіперопікати! Гіперопіка може зміцнити регресію.
  • Запасіться терпінням, не квапте дитину. Все обов’язково стане на свої місця, але для цього потрібен час. Дитина не буде їсти з ложечки і просити допомоги під час одягання до повноліття! Звернувшись до психолога й дотримуючись рекомендацій, ви обов’язково подолаєте складний етап!