Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Пенсіонерам із Донбасу хочуть спростити отримання соцвиплат

10.08.2017

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який може спростити систему отримання виплат. Пропонується жителям тимчасово непідконтрольних територій виплачувати пенсії без оформлення довідки переселенця. Як повідомляють «Донецкие новости», про це заявила радник із питань внутрішньо переміщених осіб Міністерства соцполітики України, юрист Ірина Лоюк.

Вона зазначила, що розробляли документ представники правозахисних та громадських організацій.

«Ми спробували виправити ту ситуацію, коли відбувається прив’язування до статусу внутрішньо переміщеної особи. Тобто коли повинен пенсіонер приїхати на контрольовану територію, знайти собі житло, зареєструватися, отримати статус і тільки після цього звертатися по пенсію. На жаль, така норма несправедлива, вона не відповідає нормам міжнародного права, порушує повністю права людини», – прокоментувала Ірина Лоюк.

Тому, за її словами, у своєму законопроекті правозахисники «відв’язали цей статус». «Ми передбачили, що людина без отримання статусу може приїхати на територію України, звернутися до пенсійного фонду, зареєструватися в пенсійному фонді, відкрити рахунок собі й отримувати пенсію тут на контрольованій території», – деталізувала юрист.

Вона також уточнила, що розглядати законопроект народні депутати почнуть восени.

Як раніше повідомляла Ірина Лоюк, зареєстрований у ВР законопроект № 6692 «Про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремими категоріями громадян» передбачає два важливі нововведення, спрямовані на забезпечення прав людини щодо соціального захисту:

  • скасувати паперовий документообіг для пенсіонерів-переселенців;
  • скасувати терміни обмеження на отримання незатребуваної пенсії. Зокрема, документ передбачає скасування обмеження в 3 роки щодо можливості отримати незатребувану пенсію і визначає особливий порядок отримання пенсій для тих, хто залишився на непідконтрольній території.

Крім того, цим законопроектом громадянам України, які проживають на непідконтрольних територіях Донбасу, не потрібно оформляти статус переселенця, щоб отримувати пенсію. Достатньо лише оформити карту «Ощадбанку» і проходити періодичну ідентифікацію у відділенні банку на підконтрольній території. Для осіб, які не можуть пересуватися, передбачається можливість ідентифікації й доставляння коштів за допомогою міжнародних організацій.

ДЖЕРЕЛО