Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Ліки дітям»: як отримати допомогу?

20.12.2017

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова видав тяжкохворим дітям Донбасу 3 460 наборів медикаментів. Їх отримала 1 271 дитина. Серед одержувачів допомоги 12-річний Денис із Горлівки та 12-річна Анжеліка з Донецька.

Квітень 2017 приніс в сім'ю Дениса Наталухи з Горлівки сумну звістку.  Хлопчикові поставили діагноз: цукровий діабет.  Однією з ймовірних причин захворювання лікарі називають стрес – дитина потрапила під обстріл і була сильно налякана.  Попри статус інваліда, Денис намагається жити, як його однолітки, ходить у 6-й клас школи, захоплюється комп'ютерами. Щоправда, тепер доводиться постійно обстежуватися у лікарів і обмежувати фізичні навантаження.

Життя підлітка повністю залежить від уколів інсуліну та наявності тест-смужок для визначення рівня цукру в крові. А контролювати його необхідно постійно.

12-річний хлопчик навчився самостійно робити собі уколи. З дієтою поки виходить складніше – у дитини чудовий апетит, тому мамі доводиться постійно контролювати його. З життєво необхідними тест-смужками допоміг Гуманітарний штаб Ріната Ахметова, оскільки батьки були не в силах їх придбати. Мама отримує мізерну допомогу на дитину-інваліда, тато поки не може знайти постійну роботу – в Горлівці зараз з цим складно. Батько дитини періодично виїжджає на підконтрольну Україні територію, щоб привезти необхідні медикаменти, які видає сім'ї Штаб Ріната Ахметова.

«Нічого немає важливішого, ніж життя дитини, – розповідає Ірина Темерко, керівник програм і проектів Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. – Особливо важливо підтримувати сім'ї, де є діти з важкими хронічними захворюваннями. Завдяки проекту «Ліки дітям» було видано приблизно 3,5 тисячі наборів медикаментів, допомогу отримали понад 1200 хворих дітей. Допомога дітям завжди залишається для Штабу пріоритетним напрямком».

Анжеліку Глобіну багато років мучать напади ядухи. У неї бронхіальна астма. Дівчинка ледь не загинула три роки тому – опинилася під обстрілом. Її школа була біля Донецького аеропорту.  Доводилося ховатися в підвалах. Коли сім'я не встигала спуститися в укриття, перечікували обстріли під столом. Так жити більше не було сил – сім'я з Донецька виїхала в Маріуполь. Тут Анжеліка живе в гуртожитку разом з мамою, бабусею й дідусем. Через хворобу дівчинка поки вчиться дистанційно, але дуже хоче ходити до школи. Займається плаванням. А ще у неї є мрія – покататися на гірських лижах у Буковелі.  Але поки коштів не вистачає не тільки на подорож, а й навіть на лікування. Ліки за державною програмою Анжеліка не отримує. Мама через хворобу дівчинки не працює, дідусь інвалід, у нього хворе серце. Купувати протиастматичні препарати, життєво необхідні для дитини, у сім'ї просто немає можливості. Врятувати Анжеліку, як сотні інших тяжкохворих дітей, допомагає Штаб Ріната Ахметова.

Як отримати допомогу за проектом «Ліки дітям»?

Допомогу можуть отримати діти від 0 до 14 років, які проживають на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, а також діти-переселенці. Основні напрямки допомоги – протиастматичні та протисудомні препарати.

Для отримання допомоги треба:

1. Зателефонувати на гарячу лінію Гуманітарного штабу (0-800-509-001) та залишити заявку.

2. Відповісти на дзвінок працівника Штабу, уточнити, які документи необхідно надати та в якій аптеці можна отримати ліки.

3. Отримати ліки в аптеці, показавши необхідний пакет документів.

Медичні препарати видаються в аптеках Маріуполя, Краматорська та Бахмута.