Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Крим SOS: «Українські суди відмовляють переселенцям у встановленні фактів смерті їхніх родичів на непідконтрольних територіях»

23.08.2016

У процесі роботи за останні кілька місяців юристи Крим SOS зіткнулися з низкою «негативних» судових рішень у справах встановлення фактів смерті на непідконтрольній території України. Аналіз цих справ показав, що українські суди по-різному застосовують законодавство у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб під час розгляду таких справ.

Розбіжності стосуються судів першої інстанції, а також апеляційних судів. Перші під час розгляду справ про підтвердження фактів смерті виносять «негативні» рішення, адже відмовляються визнавати доказом смерті особи свідоцтво про смерть із реквізитами «органів державної влади ДНР/ЛНР». Як стверджують суди першої інстанції, свідоцтва, отримані від незаконних органів, не відповідають українському законодавству й не можуть визнаватися дійсними. Тому судді пропонують людям надавати інші докази для підтвердження факту смерті їхніх родичів, і відмовляють у задоволенні позову.

У свою чергу апеляційні суди скасовують рішення попередніх судів. Вони дотримуються тієї думки, що родичі не мають можливості надати інші докази, крім як «свідоцтва ЛНР/ДНР». Тому, спираючись на міжнародний досвід розгляду такої категорії справ, апеляційні суди задовольняють позови про встановлення фактів смерті.

Юристи Крим SOS детально роз’яснили практику розгляду судами справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, на прикладі рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області. Завантажуйте документ з аналізом тут. Інформація буде корисна для юристів, які захищають права ВПО в судах, а також безпосередньо для переселенців, які збираються звертатися до суду.

ДЖЕРЕЛО