Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як прийомним батькам не розчаровуватися у своєму виборі?

19.02.2018

У деяких сім'ях, де виховуються прийомні діти, згодом може виникнути проблема емоційного вигоряння батьків. Ейфорія після появи вдома дитини проходить, настають будні, в яких стає ще більше побутових проблем. Тому у дорослих практично не залишається часу, щоб приділити собі увагу. Не всі можуть з цим впоратися самостійно. Фонд Ріната Ахметова в межах програми «Сирітству – ні!» дає знання прийомним батькам, батькам-вихователям, опікунам та усиновителям, як пережити цю ситуацію без шкоди для душевного стану дітей.

19 лютого Фонд провів тренінг «Правила виживання прийомних батьків» за участю Любові Лоріашвілі, психолога відділу соціальних послуг Київського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Захід був присвячений профілактиці емоційного вигоряння батьків. Прийомні діти бувають різними, часто досить непростими, а це позначається на стані їхніх нових мами й тата. Подібні тренінги, на думку психологів, покликані розповісти дорослим, що турбота про дітей не має замінити їм їхнє життя, що батьки мають знаходити час і для своїх інтересів, відпочинку, захоплення. Для того, щоб виховання дітей згодом не стало тяжким тягарем.

«Момент, коли дитину взяли в сім'ю – це свято, але це тільки початок великого та інколи нелегкого шляху. А отже, момент усиновлення і для Фонду не має ставати фінальною крапкою нашої участі в житті малюка та його нової сім'ї, – розповідає керівник програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова Наталія Баришпольська. – Такі тренінги показують батькам, що всупереч труднощам за своє щастя треба боротися».

Крім семінарів і тренінгів за особистої участі сімей, фахівці проекту регулярно проводять вебінари для батьків, які виховують прийомних дітей або тільки планують це зробити.

Програма «Сирітству – ні!», покликана допомогти вихованцям інтернатних установ знаходити сім'ї, стартувала в 2008 році. За час її реалізації та діяльності порталу www.sirotstvy.net нових батьків знайшли 8928 дітей.