Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гуманітарний штаб врятував життя 31 дитини з важкими вадами серця

27.12.2017

Кожна сота дитина в світі народжується з вадами серця. В Україні з таким діагнозом щорічно з'являються на світ 4,5 тисячі малюків. Найчастіше таким дітям загрожує інвалідність або навіть смерть. Але цей діагноз – не вирок. У всьому світі проводяться операції без розрізання грудної клітки, які дають змогу малюкам дуже швидко відновитися. Для такої операції потрібен мініатюрний пристрій зі сплаву дорогих металів – оклюдер. Ця металева спіраль вводиться в тазостегнову артерію, проводиться до серця і повністю закриває ваду. Та тільки вартість оклюдера приблизно 100 тисяч гривень. Така сума не по кишені більшості українських сімей.

Непосильною вона виявилася і для батьків 6-річного Ігоря Язикова. Три роки тому сім'я хлопчика покинула рідну домівку в Торезі, що на Донбасі, через початок воєнних дій. Тепер переселилися в Одеську область, змушені знімати квартиру. Заробітки батьків невеликі, але сім'я намагається, щоб у хлопчика було все необхідне. Ігор з народження під наглядом кардіологів. Спочатку була надія, що вада серця закриється самостійно, але згодом ситуація погіршилася. Останнім часом малюк став часто задихатися, сильно втомлюватися. Особливо важко Ігорю давалися уроки фізкультури: будь-які вправи викликали у дитини сильну задишку.

Одеські кардіологи скерували Ігоря на обстеження до Києва. Лікарі Інституту серця МОЗ України встановили, що дитині терміново необхідна операція. Батьки хлопчика звернулися на гарячу лінію Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. Штаб допоміг з придбанням необхідного для життя дитини оклюдера. 27 грудня 2017 року хлопчика прооперували.

«З 2017 року Штаб запустив проект «Здорове серце», мета якого – допомогти дітям вилікувати вроджені вади. Операція з використанням оклюдера вважається малонебезпечною. Після неї дитина може назавжди забути про свій діагноз і швидко відновитися», – розповідає Ірина Темерко, керівник проектів Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова.

Як отримати допомогу за проектом «Здорове серце»?

Допомогу Штабу можуть отримати діти віком до 18 років, які проживають в Донецькій, Луганській, Харківській і Запорізькій областях, а також на тимчасово непідконтрольній Україні території Донбасу. Проект передбачає забезпечення проведення операцій на серці хлопчикам і дівчаткам з діагнозами: відкрита артеріальна протока, дефект міжпередсердної та міжшлуночкової перегородки.

Щоб отримати допомогу, потрібно:

1. Зателефонувати на гарячу лінію 0-800-509-001 та залишити заявку.

2. Відповісти на дзвінок працівника Штабу, уточнити, які документи треба пред'явити.

3. Підготувати потрібний пакет документів.

4. Мати можливість приїхати до Києва для проведення операції.