Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гуманітарний штаб Ахметова першим простягнув руку допомоги людям», – волонтер зі Щастя

10.08.2017

10 серпня в прес-центрі «Українські новини» пройшов брифінг Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, присвячений 3-ій річниці його створення. На брифінгу для національних ЗМІ представники Штабу розповіли про результати своєї роботи в межах наймасштабнішої гуманітарної місії на Сході України.

Гуманітарний штаб був створений з ініціативи Ріната Ахметова 6 серпня 2014 року, коли масштаб воєнних дій і їхніх наслідків для мирного населення стрімко зростав. Переказати кошти потерпілим можна було тільки за умови високої концентрації ресурсів і чіткої координації дій. Тому в межах Гуманітарного штабу були об’єднані зусилля Благодійного фонду Ріната Ахметова, футбольного клубу «Шахтар» і бізнес-активів групи СКМ. Це був безпрецедентний для країни досвід зі створення системи допомоги, яка базувалася на провідних світових гуманітарних практиках, а також на власних алгоритмах і методиках, які стали зразковими.

«До серпня 2014 року ми працювали в спокійному режимі й навіть уявити не могли, що зовсім скоро доведеться працювати в умовах бойових дій. Фонд був оперативно перетворений на Штаб, ми працювали по 20 годин на добу в умовах важкої психологічної напруги. Гаряча лінія стала «розпеченою», люди панікували й чекали допомоги від нас. На кону були життя тисяч людей, все залежало від нашої оперативності та професіоналізму», – розповіла Ірина Темерко, керівник програм і проектів Гуманітарного Штабу.

З перших днів війни Штаб почав евакуацію людей із гарячих точок і їх розселення на мирній території, всього було евакуйовано 39 462 особи. 11 серпня була створена гаряча лінія Штабу для координації дій та інформування людей про можливості отримання гуманітарної допомоги. Понад 700 000 дзвінків було прийнято за весь період роботи з проханнями про допомогу й подяками за підтримку.

«2014 року Гумштаб першим простягнув руку допомоги людям, постраждалим від війни. Він дав їм не тільки продукти, а й надію, усвідомлення того, що їх не залишили напризволяще, – поділилася спогадами Ольга Тюріна, волонтер Штабу з міста Щастя, Луганської області. – Приходячи на пункт видавання за «наборами виживання», люди говорили, що тепер не бояться померти від голоду. Дехто з тих, хто спочатку прийшов за продуктами, згодом самі стали волонтерами».

Уже 3 роки Гуманітарний штаб підтримує найбільш незахищені категорії населення, які перебувають у зоні воєнного конфлікту, – пенсіонерів, дітей, інвалідів та багатодітних сімей. Всього за час роботи Штабу його життєво важливу допомогу отримали 1 153 323 особи.

Було відправлено 304 автоколони з гуманітарною допомогою, доставлено 131 220 тонн продуктів, видано 11 833 951 «набір виживання». Зараз на підконтрольній Україні території і в «сірій зоні» продовжують діяти 25 стаціонарних пунктів видавання. Бригади мобільного видавання доставляють продуктові набори у віддалені населені пункти вздовж усієї лінії фронту.

У центрі особливої уваги Гуманітарного штабу Ріната Ахметова – хворі й поранені в результаті воєнних дій діти. За 3 роки понад 4 000 дітей була надана адресна допомога на лікування, яка містила видавання медикаментів, організацію невідкладного лікування, забезпечення проходження курсів реабілітації в санаторіях України, надання допомоги в проведенні дорогих операцій на серці.

«Гуманітарний штаб створювався Рінатом Ахметовим з однією метою – допомогти мирному населенню Донбасу вижити. Сьогодні на рахунку Штабу – понад мільйон врятованих життів. Тому що для кожної людини, якій ми надали допомогу, це було питанням виживання. Ми віримо, що мир повернеться в нашу країну, але зараз нам усе ще є, кому допомагати», – прокоментував Олександр Вишняков, директор Гуманітарного штабу.