Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

915 днів і ночей. БЛОГ Римми Філь, координатора Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

30.03.2017

915 днів і ночей. Рівно стільки пропрацювала «Донбас Арена» як головний логістичний центр гуманітарної допомоги жителям Донбасу.

Здається, це було вчора. Перший рейс Гуманітарного штабу виїжджає з Дніпропетровська до Маріуполя. Сірі фури з помаранчевим колом із боків. У ньому – білий хрест і напис «Гуманітарний штаб Ріната Ахметова». Зовсім скоро колони цих машин будуть найбільш пізнаваними на Донбасі. Бабусі будуть їх навіть хрестити. А допомога з гуманітарних наборів врятує понад мільйон життів мирних жителів Донбасу.

Ніколи не забути мені цього хвилюючого почуття, коли попереду першої колони, яка везла допомогу на Донбас, їхала наша машина. Так, було гордо і страшно, адже ми не знали, що чекає нас попереду. Але ми дуже добре розуміли, наскільки потрібна наша допомога тим, хто став заручником цієї страшної неоголошеної війни.

27 серпня 2014 року на «Донбас Арену» прибула перша автоколона з гуманітарною допомогою від Штабу Ріната Ахметова. 3 фури доставили 60 тонн продуктів. На борту машин були вже шість тисяч сформованих на маріупольському складі наборів. Перші шість тисяч наборів.

Досвід, логістика, правила формувалися вже у процесі роботи. Ніхто з нас не працював раніше у воєнних умовах. І тому за основу Штаб Ахметова взяв принципи роботи найбільших гуманітарних місій.

Обсяг допомоги зростав. І зовсім скоро на «Донбас Арену» почали привозити продукти в палетах і вже там почали комплектувати набори.

Красуня Арена, яка приймала грандів європейського футболу, салютувала чемпіонству, яка бачила Євро-2012, стала продуктовим хабом. Народна поголоска прозвала її «Ареною Милосердя».

Життя Арени закипіло по-іншому. Сюди приїжджали фури, тут розвантажувалися. Тут також видавали набори для малюків. А потім і для жителів низки районів.

На «Донбас Арені» працювали 4 конвеєри для фасування дорослих продуктових наборів і 1 конвеєр для дитячих наборів. На «дорослих» конвеєрах працювали до 70 волонтерів, на «дитячому» – 25.

Це було схоже на мурашник. З чітким розподілом ролей і високою швидкістю.

Арена швидко переформатувалася під логістичний центр: паркінги почали виконувати функцію складів. Там, де раніше зберігалися футбольні ворота, почали зберігати перловку, у приміщеннях агрономів – кукурудзу.

Перевірка якості продуктів на «Донбас Арені» була багатоступеневою. Вхідний контроль передбачав перевірку цілісності заводського пакування, зовнішнього вигляду і якості палетування. Таку перевірку проводили до розвантаження машин.

Уся територія «Донбас Арени» була повністю зонована. Там була зона тимчасового зберігання, зона постійного зберігання, зона для тих продуктів, у яких пошкоджено пакування і які через це не пакували в набори.

Бездоганно й чітко дотримувалися всі санітарні та протипожежні норми, підтримувалася необхідна температура та вологість повітря. Обов’язково проводився додатковий контроль термінів придатності під час стикерування та складання пакету.

На «Донбас Арені» не було ділянки, яку б недоробили, недовентилювали, недочистили. Кожен волонтер, який працював на «Донбас Арені», мав санітарну книжку. Ми встановили пости з дезинфікувальним засобом для рук всередині Арени.

Арена за звичкою била рекорди. З чистоти, порядку, дисципліни. А ще – за бажанням допомагати своїм землякам. Тут за день формували до 15 тисяч продуктових наборів.

Представники всіх міжнародних місій, волонтерських організацій, які відвідували «Донбас Арену», щиро дивувалися масштабу, порядку, організації роботи та говорили, що «ефективнішої системи надання гуманітарної допомоги ще не бачили».

Тут були свої рекорди, перемоги, гордості: хто найшвидший на конвеєрі, хто найбільше за всіх працює.

Тут слово «команда» заграло по-іншому. Тут працювала чітко та злагоджено команда волонтерів. У дні найбільшого завантаження тут працювали до 500 осіб одночасно. Ось один із рекордів – прийняті за один раз 47 фур, кожна з яких була розвантажена менш ніж за 30 хвилин!

915 днів і ночей працювала «Арена Милосердя». Це була історія щирої допомоги Ріната Ахметова своїм землякам. З 28 лютого 2017 року роботу Донбас Арени було в наказовому порядку припинено. Без допомоги залишилося понад півмільйона людей.

ДЖЕРЕЛО