Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

3 мільйони 400 тисяч гривень готовий виплатити Гуманітарний штаб Ахметова сім’ям загиблих гірників на шахті ім. Засядька

26.03.2015

За дорученням Ріната Ахметова, Гуманітарний штаб Ріната Ахметова підготував усі документи й готовий виплатити матеріальну допомогу сім’ям загиблих, а також постраждалим гірникам унаслідок вибуху метану в донецькій шахті імені О. Ф. Засядька 4 березня. Однак Кабмін досі не розв’язав питання про звільнення сімей загиблих шахтарів і постраждалих від податків. Про це розповіла під час прес-конференції у прес-центрі ІА «Українські новини» координатор штабу Римма Філь.

«Як ви знаєте, у березні сталася трагедія — на шахті ім. Засядька загинули 34 гірники. За рішенням Ріната Ахметова Гуманітарний штаб надасть допомогу в розмірі 100 тисяч гривень сім’ям кожного загиблого шахтаря. 102-м членам цих сімей будуть виплачені 3 мільйони 400 тисяч гривень. Крім того, 225 тисяч гривень буде виплачено 16 постраждалим шахтарям, крім витрат на лікування та медикаменти, які також узяв на себе Штаб».

Минув уже місяць відтоді, як сталася трагедія, проте досі залишається нерозв’язаним питання звільнення від податкових виплат сімей загиблих і постраждалих.

Римма Філь прокоментувала цю ситуацію: «Раніше, коли відбувалися подібні аварії на шахтах, донецька міська рада завжди приймала рішення, що сума благодійної допомоги, яку неодноразово надавав і Благодійний фонд Ріната Ахметова, й інші фонди, звільнялася від оподаткування. На жаль, у нашому випадку, Кабмін досі зберігає мовчання. Хоча ще два тижні тому було подано доручення Прем’єр-міністра України Мінфіну, Мінсоцполітики, Міністерству енергетики та вугільної промисловості розв’язати це питання».

Якщо рішення не буде прийнято, то майже мільйон гривень із цієї суми доведеться заплатити сім’ям загиблих шахтарів до державної скарбниці.

«Гуманітарний штаб вважає, що таке рішення — не звільнити людей, які втратили батьків і чоловіків, від податків — є вкрай несправедливим. Тому ми ще раз звертаємося до всіх органів влади Кабміну з проханням не обкладати цю суму податками й не поповнювати скарбницю такими методами. І сподіваємося на позитивне розв’язання цього питання», — заявила Римма Філь.

Зі свого боку Гуманітарний штаб Ріната Ахметова, як і обіцяв раніше, надасть родинам допомогу в повному обсязі.

Для довідки
Благодійний фонд Ріната Ахметова вже багато років надає допомогу загиблим і постраждалим шахтарям. І перша шахта, яка отримала цю допомогу, була саме шахта імені О. Ф. Засядька. У серпні 2006 року в них сталася аварія, на якій загинули 26 осіб. Відтоді ми в межах програми «Допомога в надзвичайних ситуаціях» підтримали 11 шахт Донбасу — у Донецьку, Дзержинську, Макіївці, Краснодоні, Красному Лимані. Загалом матеріальна допомога загиблим шахтарям склала понад 20 мільйонів гривень.